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SUBJECT: Farewell Receptions Provided by Former Employers; Partial Revocation of 

OGE Informal Advisory Opinion 94 x 2 
 

This Legal Advisory provides guidance on whether it is permissible for an employee to 
attend a farewell reception held in his or her honor by a former employer. The U.S. Office of 
Government Ethics (OGE) is reaffirming that under certain circumstances an employee may 
accept attendance at such receptions. This Legal Advisory explains that while such receptions 
were not previously treated as “gifts” for purposes of the gift regulations at 5 C.F.R. part 2635, 
OGE now treats attendance at such receptions as a “gift” that may be accepted pursuant to a new 
exception found at 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4). 

 
Under the Standards of Conduct for Employees of the Executive Branch (Standards), 

employees are generally prohibited from accepting any “gift” given by a prohibited source or 
because of the employee’s official position, unless excepted under 5 C.F.R. § 2635.204. See 
5 C.F.R. § 2635.202. Although almost anything having monetary value is a gift for purposes of 
the Standards, certain items do not qualify as “gifts.” See 5 C.F.R. § 2635.203(b). For example, 
“[p]ension and other benefits resulting from continued participation in an employee welfare and 
benefits plan maintained by a current or former employer” are not gifts under the Standards. Id. 
§ 2635.203(b)(6). 

 
OGE previously opined in 1994 that a farewell reception from a former employer would 

not be considered a “gift” to an employee, under the theory that such receptions were similar to 
“employee welfare or benefit plan” benefits: 

 
a farewell party or reception for an employee, hosted by a former employer after 
the employee has been appointed to his Government position, could be considered 
a continued benefit from the former employer and not a “gift” under the Standards 
if the former employer has an established policy or practice of giving similar 
parties or receptions for departing employees. 
 



 

OGE Inf. Adv. Op. 94 x 2 (1994). OGE has reconsidered that guidance and has now determined 
that the plain text of the exclusion at 5 C.F.R. § 2635.203(b)(6) does not cover social events such 
as farewell receptions. As a result, ethics officials should instruct employees that they can no 
longer rely on the portion of OGE Informal Advisory Opinion 94 x 2 quoted above.  
 

However, the Standards now provide an exception specifically for certain receptions held 
by former employers. See 5 C.F.R. § 2635.204(e); 81 Fed. Reg. 81,461, 81,645 (Nov. 18, 2016).1 
Under that exception, employees may accept:  

 
meals, lodgings, transportation and other benefits…[p]rovided by a former 
employer to attend a reception or similar event when other former employees 
have been invited to attend, the invitation and benefits are based on the former 
employment relationship, and it is clear that such benefits have not been offered 
or enhanced because of the employee’s official position. 
 

5 C.F.R. § 2635.204(e). Although intended principally for holiday and alumni parties,2 the 
exception can apply to a farewell party hosted by a former employer, so long as all of the criteria 
of the exception are met.3 The invitation to and benefits at the farewell must be “based on the 
former employment relationship” and it must be “clear that such benefits have not been offered 
or enhanced because of the employee’s official position.” 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4). Whether 
the former employer has a well-established practice of providing receptions of similar quality to 
other similarly-situated departing employees who are not entering Government service is 
particularly relevant for this determination. In addition, the former employer must have invited 
other former employees to attend the reception. Id.4 
 

Even if the exception at 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4) does not apply, an employee may still 
be able to attend a farewell reception held in their honor in certain cases. For example, if the only 
benefits provided at a farewell reception are “[m]odest items of food and non-alcoholic 
refreshments, such as soft drinks, coffee and donuts, offered other than as part of a meal” then 
the farewell reception would not constitute a “gift” to the employee. See OGE Legal Advisory 
LA-15-05 (2015). Likewise, if the employee has a personal friendship with his or her former 
boss or former colleagues, a farewell reception personally paid for by the former boss or 
colleague might be acceptable under the “personal relationship exception” so long as it was 

                                                 
1 Full-time, non-career appointees who signed the Ethics Pledge found in section 1 of Executive Order 13770 are 
further prohibited from receiving gifts from registered lobbyists and registered lobbying organizations. See Exec. 
Order No. 13770, § 1, para. 5. The definition of “gift” for purposes of the Executive Order does not exclude farewell 
receptions from former employers that meet the criteria of section 2635.204(e)(4). See id. § 2(k). As such, covered 
appointees may not rely on that provision to accept gifts from registered lobbyists and lobbying organizations, 
including a former employer who is a registered lobbying organization. 
2 See 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4) ex. 1 to paragraph (e)(4); 80 Fed. Reg. 74,004, 74,007 (Nov. 27, 2015). 
3 The exception at 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4) only covers benefits provided by a former employer that are part of the 
reception. Other gifts, including gifts from individual attendees, are not covered by 5 C.F.R. § 2635.204(e)(4). 
Employees must therefore separately consider whether acceptance of such gifts would be permissible under the 
Standards.  
4 Employees who are required to file financial disclosure reports must disclose the “fair market value” of the 
benefits provided to them at a farewell reception that meet or exceed the reporting threshold. See 5 C.F.R. 
§§ 2634.304, 2634.907(g). Ethics officials should counsel public and confidential financial disclosure filers as to the 
application of the financial disclosure reporting requirements for gifts of farewell receptions.  



 

“clear that the gift [was] motivated by a…personal friendship rather than the position of the 
employee.” 5 C.F.R. § 2635.204(b).5  

 
Even when it is legally permissible to accept a farewell reception, an employee should 

consider declining the gift if the employee concludes that “a reasonable person with knowledge 
of the relevant facts would question the employee’s integrity or impartiality as a result of 
accepting the gift.” Id. § 2635.201(b)(1). In making this determination, employees should look to 
the value and timing of the reception,6 whether the former employer could be affected by the 
performance of the employee’s duties, and whether the reception would provide the former 
employer with significantly disproportionate access to the employee. Id. § 2635.201(b)(2).7  
 
 

                                                 
5 This exception would be unavailable if the employee’s former company paid for the farewell reception or 
reimbursed others for expenses associated with the farewell reception. 5 C.F.R. § 2635.204 ex. 2 to paragraph (b).   
6 Employees should be particularly cautious about invitations for receptions to be held weeks or months after they 
have left their former employer or that are lavish in nature. 
7 Beyond the gift rules, employees are also generally required to recuse from government matters affecting their 
recent former employers. See 5 C.F.R. § 2635.502(a)(1), (b)(iv); Exec. Order No. 13770, § 1, para. 6.   


